Fakultet i fakultetske brige

Fakultet… Jedna riječ a tako mnogo problema… Mnogima je i sama pomisao da moraju ići na faks muka, dok je drugima veselje ići u tu ustanovu.No, nije za svakoga faks. Mnogi su se u to uvjerili na teži način (padanjem godine koja ovih dana baš i nije jeftina, posebno ako znamo da ima predmeta koji koštaju po 8-9 ECTS bodova, pa sve to puta 125kn pa računica baš i ne ispada jeftina). Inače poznajem ljude koji su propali godinu zbog jednog predmeta (samo jednog) i sad žale zbog toga jer ih taj predmet košta (6 ECTS-a * 125kn = 750kn o.O ).

Ako zanemarimo tu manjinu koji su naučili da fakultet nije za njih, dolazimo do velike većine. E u ovoj skupini sam i ja. Nije da žalim zbog toga, ali to je realnost svakog studenta. I sad ova skupina velike većine se dijeli u dvije pod skupine.

Prva podskupina su štreberčine koje sve prolaze u roku, te se prave “baje” pred svima (misle da su popili svu pamet svijeta). Takve ljude je dobro imati na ispitima i kolokvijima (međuispitima) jer oni vrlo često znaju kako pomoći bez da vas uhvate u varanju (šalabahteri su out, smartphone ponekad upali li i to je rijetko).

Ovu drugu podskupinu ću opisati na svoj način. Naime, budući da odavno imam poteškoća sa nekim matematičkim stvarima (primjerice znam se pogubiti ako je zadatak podugačak, te znam zanemariti negativni predznak u takvim zadatcima) prelagano sam “pao” na prvom međuispitu iz matematike. Sad žalim zbog toga, ali nema veze riješio sam se matematike na zimskom ispitom roku (iz drugog pokušaja, zajedno sa još 5 kolega* o.O ). No budući da ova skupina ima neke zamke, mogu reći da sam i ja upao u neke od njih. Primjerice u ovoj skupini većina ima jedan predmet koji moraju prebaciti na drugi ispitni rok (u sadašnjem primjeru ljetni). Sadašnjoj generaciji studenata (ali i svim prijašnjim) najveći problem predstavljaju stručni predmeti iz elektrotehničkog dijela (primjer su Osnove elektrotehnike 1). Iz toga padne velika većina, čak i na ljetnom roku.

No s obzirom na to da imam sreće na pokušajima kod ispita, nadam se da ću OE1 proći uspješno na ljeto

E sad će početi pitanja, a što su to brige. Pa brige su ispiti, međuispiti te naravno REFERADA. Da studentska referada nekad vam zna zakomplicirati banalnu sitnicu poput upisa u novi semestar ili ponovne potražnje PIN-a za eIndeks koji je slučajno zagubljen/zaboravljen.

To bilo toliko od mene za ovu ne baš isccrpnu objavu vezanu uz fakultet i njegove muke kroz koje studoši prolaze. Za više pitanja me kontaktirajte na mail pa ću odgovoriti u najkraćem mogućem roku.


*Inače brucoša i ponavljača iz matematike ima oko 230. Veoma impresivna brojka.

** OE1 (skrećenica) za Osonove elektrotehnike 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *