Nadogradnje ili možda spuštanje verzija…

…pitanje je sad. Osobno sam iskusio i nadogradnje i spuštanje verzija (najbolji prijevod riječi downgrade) bilo operativnog sustava, bilo antivirusa ili možda čak i najobičnije igre (riječ igrica je loša za velike naslove tipa GTA, NFS, FIFA itd.).

OK, nakon ovoga kratkog uvoda objasniti ću pojmove nadogradnja (po engleski upgrade) i spuštanje verzija (po engleski downgrade). Dakle nadogradnja je najlakše objašnjeno – podizanje nečega na novu verziju. To je vrlo često zanimljiv postupak koji u malom broju pokušaja ispadne loše tj sa nekom greškom. U slučaju da završi sa greškom uvijek postoji nada da će se greška ispraviti na neki od načina (Google je tvoj najbolji frend u ovakvim slučajevima 😉 )* .

E sad, zbog čega onda kvrapcu moramo nekad spuštati nešto na stariju verziju… Nove verzije su često bolje od prijašnjih, nema više kobnih grešaka/bugova i ostalih ajmo to tako nazvati sranja. E za to postoje razni razlozi a jedan od najčešćih je nekopatibilnost sa nečime a posebno je tu u pitanju stari hardware ili možda program ne šljaka tj. ne radi u novoj verziji operativnog sustava. Ali pobogu, postoje alternative i beta verzije za ljude koji žele da li nešto radi na novoj verziji ili ne… Da postoje beta verzije, ali ljudi moji nije sve “tako trivijalno”** . Naime, nekad ono što “izlgeda da ima trivijalno rješenje” ga zapravo i nema. Ponekad je riješenje vraćanje na zadnju stabilnu verziju tj. na verziju koja je najbolje radila u određenom trenutku.

Najbolji primjer spuštanja verzija su pirtske verzije igara, te naravno pirtska verzija Windowsa 8 na legalan (ajmo reći piratski legalna verzija) Windows 7. Sad čemu smo išli sa Windows 8 na Windows 7. Pa, možda nam neke stvari ne rade dobro na Windowsima 8 nego na Windows 7. OK, nisi jedini, ali pobogu čemu… Pa evo, imam nekoliko aplikacija koje mi studij koristi, ali nažalost nema verzija za Windows 8 / 8.1 u piratskim zaljevima. U zaljevskim vodama imaju samo verzije za Windows 7, pa sam se eto nakon mjesec dana rada na Windowsima 8.1 (100% legalan, MSDNAA key sa Windowsa 8 je radio i na 8.1) vratio na 100% legalan Windows 7 Professional (hvala studiju na MSDNAA/Dreamspark Premium računu).

UPDATE 17.10.2013 : Nakon prvih laboratorijskih vježbi uočio sam da su napokon nadogradili te aplikacije, pa ću se ipak vratiti na Windows 8.1. Nisam dugo izdržao na Windowsima 7 😛

Ako ste i vi iskusili nekakve upgradeove ili downgradeove, slobodno ih napišite u komentare 🙂 .

*Pjesmica koja je prigodna uz ovu izjavu:

http://youtu.be/uQZya0XrVmQ

** Pokušaj sprdnje sa Mahijem~ na Kovin~~ način 😛 šteta što ne mogu biti Kova pa da Mahija spustim na zemlju…

 

~ Google – Luka Marohnić, prva slika je on osobno

~~ Profesionalni zabavljač, ali sa mr. sc. ispred imena. Više informacija o osobi: http://bkovacic.weebly.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *